Bloggar

SE: Så lyckas du med din video-intervju

14 tips som gör din videointervju till en succé

Våra experter delar sina bästa video-intervju tips

Varje månad använder miljontals människor videochatt-tjänster för att kommincera. Det är ingen överraskning då att videochatt har implementerats i intervjuprocessen och tack vare digitala video-lösningar
har arbetsgivare möjligheten att intervjua kandidater från hela världen.

Idag är videointervju ofta första steget i en intervjuprocess, så det är viktigt att den blir lyckad.

Hur du förbereder dig inför en video-intervju?

En intervju över video kräver lika mycket förberedelser som fysisk intevju eller telefonintervju, om inte mer. På grund av den tekniska aspekten ökar chansen att någpt går fel, så det är viktigt att göra allt du kan för att säkerställa att din intervju inte går fel.

Följande tips hjälper dig att förbereda inför eventuella tekniska problem och se till att du hanterar situatuonen på bästa möjliga sätt och att dina starka sidor som kandidat istället lyser igenom.

 

Förberedelser innan intervju 

1. Håll din video-intervju i lämplig miljö

Först bör du fundera över vart du skall hålla din Skype intervju, vid ditt skrivbord, i ditt sovrum, i köket?

När du bestömt dig för lämpligast plats tänk på att personen som intervjuar dig kommer att se i bild bakom dig under videosamtalet. Tänk på att hålla bakgrundsbilden så simpel som möjligt eftersom bilder på väggen eller andra föremål kan riskera att distrahera intervjuaren- deras uppmärksamhet måste vara fast på dig.

Se även till att omgivningen är i ordning och att du har god belysning på den plats där du planerar hålla video- interjun. När du har etablerat ditt ”intervju-rum” se till att du inte riskerar att inte familjemedlemmar, vänner eller till och med husdjur kommer in när intervjun ägen rum.
Låt dem veta i förväg att du har en intervju och stäng sedan dörren för att undvika störande ljud.

2. Lär dig mer om alla funktioner som video-verktyget har att erbjuda

Video-verkygen har många funktioner som kan vara användbara i ett intervjuscenario. Under intervjun kan du exempelvis behöva använda funktionen för att dela din skärm eller andra filer med din intervjuare.

Så innan du medverkar i intervjun, läs dessa tips och bekanta dig med alla användbara funktioner som verktyget erbjuder.

3. Gör ett test video- samtal dagen före intervjun

Dagen innan din video-intervju ska äga rum är det alltid en bra idé att testa verktyget. Organisera ett testsamtal med en familjemedlem eller en vän- på så vis kan du säkerställa att tekniken fungerar och att kamera och mirofon fungerar som de ska.

Gå igenom några intervjufrågor och svar och be familjemedlemmen eller vännen att ge specifik feedback.

4. Öva på dina svar högt och spela in dig själv

Du kommer troligvis att tycka att detta känns lite lustigt-men att öva på att svara och spela in dig skälv är ett bra sätt att upptäcka om du behöver slipa på något innan intervjun. Detta kan vara exemplevis att upptäcka att du tittar ner för mycket under intervjun, har dåligt kroppsspråk, talar för tyst eller för snabbt.

Det ger dig också en sista möjlighet att testa dina Skype-inställningar, belysningen i rummet och ditt kroppsspråk. Du vill inte  plötsligt bli medveten om dessa problem under själva intervjun och riskera att framstå som oförberedd och oproffessionell under själva intervjun.

5. Se till att ditt konto är professionellt

Det första som din intervjuare ser på din profil är profilfoto och användarnamn- Så säkerställ att båda inger ett professionellt intryck. Om du redan har ett personligt Skype-konto kan du avväga att skapa ett separat konto som du kan använda specifikt för arbetsintervjuer.

Du kan till och med skapa ett användarnamn som är kopplat till ditt yrke, exempelvis  JohnAnderssonFinance.

6. Låt anteckningar och frågor utarbetas

Innan intervjun, se till att skriva ut ditt CV och förbered frågor att ställa i slutet av intervjun. Förbered enskilda pukter som du kan använda som springbrädor för konversation eller förfrågningar.

Detta hjälper till att begränsa risken för för att bli frestad att titta ner och läsa direkt från ditt CV och därmed inte bibehålla ögonkontakt med intervjuaren. 
 

Intervjudagen

7. Logga in och var klar i tid

Du skulle troligtvis inte dyka upp till en fysisk intervju sekunder innan avtalad tid, detsamma gäller för en videointervju. Se till att du startar programmet och har allt på plasts minst 10 minuter innan avsatt intervjutid.

Detta kommer att säkerställa att du är redo och väntar när intervjuaren ringer in- det sista du vill göra är att låta intervjuaren vänta och riskera att uppfattas som oorganiserad och nonchalant.

8. Klä dig för framgång

Även om du genomför Skypeintervjun hemma, bör du fortfarande klä dig som om du skulle gå på en vanlig intervju. Är du osäker på dresscode är det alltid en bra idé att klä dig så professionellt som du kan.

Tänk också på vilka kläder som kommer att synas i skärmen- om du exempelvis bär skjorta på överkroppen men inte klär dig propert på underkroppen kan du komma att ångra dig om du av någon anledning måste ställa dig upp under intevjun.

9. Ställ in din status 

Kanske har du när du tidigare varit inloggad på video-verktyget noterat att en liten grön prick visas vid sidan av din profilbild när du är Online, vilket indikerar att du är aktiv och tillgänglig för kontakt. Detta status aktiveras automatiskt när du loggar in.

Det är möjligt att manuellt ställa in din närvarostatus på video-verktyget till ”inte tillgänglig” ,”stör ej” eller osynlig om du önskar. Att ändra status kan i ett sånt här läge vara en bra idé för att säkerställa att du inte störs av andra inkommande samtal under din intervju.

Du kan undvika ytterligare störningar under din intervju genom att stänga ner flikarna för bakgrundswebbläsare på din dator och stänga av aviseringarna och ljud på din telefon.

10. Kroppsspråk är avgörande – även genom linsen

Första intrycket avgörs under de första 7 sekunderna, så ditt kroppsspråk under intervjun spelar en viktig roll för vilken uppfattning intervjuaren får av dig under samtalet.

Bestäm dig för att titta direkt in i webbkameran när du pratar och inte in i skärmen- detta hjälper att bibehålla ögonkontakt som om ni var i samma rum.

Att upprätthålla ögonkontakt visar intervjuaren att du uppmärksammar vad som sägs vilket gör att konversationen flyter på mer naturligt. Kom också ihåg att sitta upprätt och le för att visa intervjuaren att du är säker i mötet med människor och är engagerad i intervjuprocessen.

11. Visa engagemang när intervjuaren pratar

Kom ihåg att du är i en konversation, så du bör visa engagemang när intervjuaren pratar genom att nicka och instämma. Om du inte är van vid intervjuer som sker via video kan det kännas lustigt och onaturligt till en början.

Gestikulera med händer och använd ansiktsuttryck på ungefär samma sätt som du skulle göra i en konversation som sker ansikte mot ansikte.

12. Var medveten om tidsfördröjning

Under video-intervjun kan du stöta på en tidsfördröjning mellan det intervjuaren säger och det du hör. Om tidsfördröjning uppstår, se till att inte prata över din intervjuare och unvik att prata i långa block. Detta hjälper konversationen att kännas mer naturlig.

13. Håll lugnet om tekniken strular

Trots alla förberedelser och försiktighetsåtgärder som du kan vidta för din kommande digitala-intervju, kan teknik alltid strula och orsaka problem. Du kan exempelvis få problem med din internetanslutning eller så kan din mikrofon sluta fungera.

I dessa situationer är det viktigt att hålla sig lugn. Hur du reagerar när saker inte går som planerat kan avslöja din förmåga att lugnt och proaktivt ta itu med svåra situationer.

14. Följ upp efter samtalet

Detta steg är inte mindre viktigt än efter en ”vanlig” intervju. Efter intervjun är det bra att skicka ett e-post meddelande till intervjuaren (via din rekryteringskonsult) där du uttrycker din tacksamhet för att de tagit sig tid till intervjun och berättat om rollen och företaget. Avsluta mejlet med att säga att du ser fram emot att höra mer från dem.

Då teknikniska lösningar får en alltmer naturlig del i många rekryteringsprocesser, blir videointervjuer i sin tur allt vanligare. Om du är jobbsökande, är det nästan givet att du inom en snar framtid kommer att bli ombedd att delta i en Skype-intervju i något skede i din rekryeringsprocess.

För ytterligare tips på intervjuförberedelser, och andra användbara karriärtips från våra experter