Blogs

SE: Vad är viktigast när du söker jobb, ditt CV eller din LinkedIn-profil?

Det är ingen hemlighet att en uppdaterad och engagerande LinkedIn-profil kan hjälpa dig att bli uppmärksammad av rekryterare - oavsett om du aktivt eller passivt letar efter en ny roll.
Men betyder det att CV blir mindre viktigt? Det korta svaret är nej.
Ditt CV och LinkedIn-profil är två separata, men kompletterande delar som tjänar olika syften både för en rekryterare och för dig själv under ansökningsprocessen och i olika stadier. Låt oss klargöra skillnaden mer ingående nedan.
 

Vad ser rekryteraren först, CV eller LinkedIn-profil?

Svaret på den här frågan beror helt på hur du väljer att ansöka till en roll. 
Till exempel, om din ursprungliga ansökan inte krävde att du skickade in ett CV (vid exempelvis LinkedIn:s "Easy Apply"- funktion) kan rekryteraren söka efter dig på LinkedIn först efter att ha fått din ansökan. Alternativt kan rekryteraren hitta dig på LinkedIn eftersom du, trots att du inte aktivt har sökt jobb hos dem, matchar deras kriterier för en roll som de rekryterar till.

Å andra sidan, om du registrerar dig hos en rekryterare eller ansöker om ett jobb med ditt CV, oavsett om det sker via en portal för jobbannonser, rekryteringswebbplats, LinkedIn eller direkt hos företaget, kommer din rekryterare att se ditt CV först och kommer troligen även att söka efter din profil på LinkedIn.
Med andra ord, både din LinkedIn-profil och ditt CV kommer att granskas noggrant av rekryteraren någon gång under ansökningsprocessen och kommer att ge dem olika typer av information.
 

Varför ett starkt CV är viktigt när du söker jobb

Som förklarat ovan, är ditt CV fortfarande det viktigaste verktyget när du ansöker om en roll och syftar till att ge rekryteraren en saklig och kronologisk ögonblicksbild av dina tidigare färdigheter och erfarenheter. Dessutom kommer rekryteraren att behöva veta varför du både är intresserad och lämplig för det här jobbet specifikt, och kommer att behöva något lite mer skräddarsytt än din generiska LinkedIn-profil.
 
Därför är det viktigt att du anpassar ditt CV så att det passar de typer av roller du söker.
Du kan göra detta genom att:
 
 • Skräddarsy din sammanfattning till den specifika rollen,och beskriv varför du vill arbeta i just denna roll och organisation och bransch. 
   
 • Sammanfatta dina färdigheter, utbildning och erfarenheter genom att bara lyfta fram den mest relevanta informationen.
   
 • Identifiera nyckelorden som används för att beskriva önskade färdigheter i arbetsbeskrivningen, till exempel ”starka analytiska färdigheter”, och se till att dessa införlivas i ditt CV där det är möjligt.
   

En stark LinkedIn-profil bör styrka ditt CV

Tack vare LinkedIns visuella, flexibla och interaktiva karaktär har du möjlighet att presentera alla dina färdigheter och erfarenheter samt berätta en historia om vem du är och vad du letar efter som rekryteraren kan ta del av.
Dessutom kan en stark LinkedIn-profil öka dina chanser att kontaktas av en rekryterare först. Rekryterare använder avancerade dataanalysverktyg för att både hitta och interagera med passiva och aktiva arbetssökande - så en uppdaterad profil och frekvent onlineaktivitet kan verkligen få dig att märka av rätt personer. Det vill säga om du använder plattformen på bästa sätt.
 
Här är några tips för att ha en stark och engagerande LinkedIn-profil:
 • Ladda upp en uppdaterad och professionell bild
   
 • Lägg till en övertygande rubrik som mer exakt återspeglar din specialism och intressen, t.ex. "Ambitiös IT-säljare med passion för molntjänster och tre års erfarenhet inom branschen"
   
 • Säkerställ att dina färdigheter och erfarenhetsavsnitt är uppdaterade och stöds av visuella exempel, till exempel videor, bilder, PDF-filer mm.
   
 • Se till att yrkesverksamma i ditt nätverk intygar din kompetens samt skriver en rekommendation till dig som visas på din profil
   
 • Dela innehåll som är relevant för din specialism eller bransch
   
 • Lägg upp egen professionella insikter - i artikelformat eller via en uppdateringar
   
 • Involvera dig i forumdiskussioner
   
 • Gilla / dela / kommentera andras uppdateringar
 

Läs fler blogginlägg