Skapa ditt CV

Skapa ditt CV

CV- första steget till ett nytt jobb

Att skapa ett bra och professionellt CV är inte helt lätt. Däremot är ditt CV din framtida arbetsgivares första intryck av dig. Ansträng dig därför för att visa dig från din bästa sida.
Nedan följer några tips och råd, använd gärna Hays CV-Guide som du hittar direktlänk till nedan.

SE HAYS CV GUIDE HÄR


Utformning

Ett CV bör anpassas efter varje roll du söker, men för att spara tid skapar du först ett allmänt CV som enkelt kan anpassas för varje ansökning och arbetsgivare.  

• Använd vit bakgrund, neutral layout och ett klassiskt typsnitt.

• Forma ditt CV tydligt och överskådligt. Avsikten är att rakt och medvetet presentera fakta om dig själv och dina erfarenheter och kompetenser.

• Begränsa dig till max tre sidor

 

Struktur- att tänka på

• Börja framifrån, alltså med vad du gör idag. Utbildning, kurser och arbetslivserfarenhet bör vara listat med det mest aktuella i tid högst upp. Låt det övriga följa i rak tidsföljd.

• Skriv gärna i punktform istället för hela meningar.

• Om du varit tjänstledig, föräldraledig eller ute på långresa - skriv det. Läsaren slipper spekulera och du slipper onödiga frågor.

• Spara dina fritidsintressen till sist och skriv dem kortfattat.
 

Kontaktuppgifter

Se till att ange det telefonnummer och den e-postadress som du vanligtvis använder. Du vill undvika att missa en möjlighet på grund av att du missat att svara när en arbetsgivare eller rekryterare kontaktar dig för exempelvis intevju.
 

Personlig sammanfattning

Se till att första stycket högst upp på ditt CV är en sammanfattning av dina egenskaper och kunskaper med fokus på dina erfarenheter direkt kopplade till det aktuella jobbet. Sammanfattningen skall vara kort, tydlig och intresseväckande.


Kompetens

Lista dina komptenser för att fånga läsarens uppmärksamhet genom att göra det tydligt vad du kan erbjuda. Lista i punktform dina färdigheter och nyckelstyrkor som du har som är relevanta för rollen, t.ex. det programvarupaket du har arbetat med.
 

Erfarenhet

Det här avsnittet bör innehålla din arbetshistoria och andra relevanta erfarenheter eller åtaganden så som volontärarbeten eller liknande. Arbetstitlar skiljer sig från företag till företag, tänk därför på att inte bara skriva arbetstitel utan konkretisera det gjort och nämn ansvarsområden och resultat du uppnått.
 

Kontrollera ditt färdigställda CV

Kom ihåg att ditt CV är det första intrycket du gör på din potentiella arbetsgivare. Låt det ta tid och gör det ordentligt och var noggrann.

Läs igenom din text noga. Använd datorns stavningsverktyg eller rätta själv. Låt gärna en annan person läsa igenom vad du skrivit. Det är ofta lättare för någon annan
  att upptäcka eventuella felskrivningar än för författaren själv.

Du kan lägga in ett foto av dig själv, men om du gör det – ta inte någon festbild eller semesterbild. Det verkar bara oseriöst.

Se till att dokumentet är skrivet i Word- eller PDF-form, då dessa är basprogram de flesta använder sig av.

Undvik att skicka ditt CV via e-post, då de allra flesta bara tycker det är jobbigt att administrera dessa, samt att det ofta strider mot GDPR regleringar. 

Uppdatera ditt CV löpande med nya anställningar och utbildningar.


Personligt brev

Bifoga gärna ett personligt brev där du berättar varför du är intresserad av just den här rollen, en kort sammanfattning om din bakgrund, och varför du tror att du passar för just den specifika rollen.  Ett personligt brev bör inte vara för långt, utan skall vara kort och konsist och framförallt väcka läsarens intresse av att veta mer om dig.

CV GUIDE

>LADDA NER
 

<div><a href="https://image.email.hays.com/lib/8c4efd75-f183-456d-bc61-37f46e6d42ff.pdf">Ladda ner PDF</a></div>

CV upload

Öka chansen att bli matchad med relevanta uppdrag genom att ladda upp/ uppdatera ditt CV i vår databas.

HaysSearchForm Portlet

Karriärtips NY- standard

Bli framgångsrik i ditt jobbsökande genom att ta del av våra expertråd.

Kontakta oss

Vi delar gärna med oss av vår expertis till dig oavsett om du är kund eller kandidat. Kontakta oss för fortsatt dialog om hur vi kan hjälpa just dig.