Den här sidan använder sig av cookies. Om du fortsätter godkänner du detta, men du kan ändra dina inställningar för cookies när som helst genom att följa "den här länken".

HUR DU LYCKAS I DIN
NYA ROLL UTOMLANDS

hurdulyckasutomlands_stor.jpg

I tjugoårsåldern var min karriär inom marknadsföring och bilindustrin på god väg att utvecklas. Men efter några år insåg jag att det var dags att ta det hela till en ny nivå, och att verkligen utmana mig själv. Så när jag blev erbjuden en chefsposition för ett rekryteringsföretag på Nya Zeeland behövde jag inte sova på saken.

Det nya jobbet betydde att jag behövde omlokalisera mig från min hemstad i England till Auckland, Nya Zeeland, vilket skulle tvinga mig att anpassa mig till en ny kultur och att bygga upp ett helt nytt nätverk; men möjligheterna för min personliga och professionella utveckling gjorde det omöjligt att tacka nej. Sedan dess har jag flyttat till Hong Kong, där kontrasten var mycket större, och nyligen även till Japan – som är känt som det mest ”främmande” landet i hela världen.

Det var först efter jag hade flyttat till var och en av dessa platser som jag började uppskatta alla utmaningar som medföljer när man byter miljö i sin karriär. Det dröjde inte länge innan jag kände att jag befann mig i de brantaste inlärningskurvorna som jag stött på i min karriär hittills.
 

Det finns inget substitut för den äkta varan

I ärlighetens namn så uthärdade jag några sömnlösa nätter innan jag skulle gå ombord på flygplan för ett nytt jobb långt, långt borta. Jag ville att min karriär skulle utvecklas och att jag skulle få många nya erfarenheter, men skulle jag klara av utmaningen? Hur skulle jag kunna leva upp till min nya arbetsgivares förväntningar, samtidigt som jag skulle anpassa mig till en helt ny miljö?

Eftersom jag aldrig hade arbetat i Nya Zeeland, Hong Kong eller Japan innan jag kom dit, så hade jag ett trångsynt sätt att se på saker. Jag tänkte ”affärer är affärer”, och att alla styrelserum ser likadana ut och fungerar likadant överallt i världen. När jag blickar tillbaka nu, ser jag hur naiv jag var. Men vet du vad? Det är helt okej. Du kan göra all forskning du vill och förbereda dig i flera år, men det finns inget substitut för den äkta varan.

Så vad lärde jag mig om mig själv när jag flyttade så långt för att byta jobb, och hur anpassade jag mig till olika kulturer?
Här är tre saker som inte bara hjälpte mig att klara av det, men att frodas:

1. Var inte rädd för att fråga

En av de första sakerna jag var tvungen att påminna mig själv om gång på gång, innan jag kom fram till jobbet den första dagen, var att företaget hade erbjudit mig jobbet för att de ville att jag skulle lyckas; de trodde på min förmåga. Det minsta jag kunde göra var att tro på mig också, så jag lovade mig själv att jag inte skulle vara rädd för att ställa frågor.

Tänk dina första månader på ett jobb som en testperiod, där det inte finns något som heter ”en dum fråga”. Detta är också ett bra sätt att utveckla ett starkt nätverk, vilket är avgörande om man ska överleva och lyckas under en längre tid.
Du kan inte förvänta dig att kliva in och få ovillkorligt stöd från dina kollegor omedelbart, det finns en risk att en eller två är irriterade att de inte fick rollen som du knep, men jag har alltid trott att de flesta vill hjälpa. Så länge du har rätt inställning –  vilket är själva strukturen för att bygga ett bra team – kommer du alltid få ett varmt välkomnande.

I mitt fall innebar det inte bara att ställa företagsrelaterade frågor, men också att ta reda på hur saker och ting fungerar i allmänhet, och hur rutinerna för en vanlig dag såg ut. Att flytta till ett nytt land kan få en att känna sig väldigt isolerad, så att ha människor du kan vända dig till för hjälp, råd och sällskap är mycket viktigt. Jag menar inte att du ska bli alltför beroende av andra, bara att du inte ska vara rädd att fråga om hjälp. Som sagt, de flesta kommer vara glada att få hjälpa till.
 

2. Kommunicera, och glöm inte att lyssna!

Jag visste vad som förväntades av mig och jag hade en vision om var jag ville få teamet och företaget. Jag tror på tydlig kommunikation och att styra från fronten, men ville självklart inte framstå som en brittisk snobb. Det är oerhört viktigt att vara taktfull och diplomatisk vid alla tider. Du vill inte vara den nya killen som påpekar för alla vad de gör fel på din andra dagen på kontoret. Att vara en bra chef kräver inte bara bra kommunikation från din sida, utan förmågan att lyssna på andras åsikter också.

Jag har lärt mig att inte få förutfattade fördomar om kollegor och kunder, utan att istället försöka förstå vad som ofta var annorlunda normer eller bakgrund.
 

3. Var positiv

Med vilken befordran som helst kommer ökat ansvar och en mängd förväntningar. I mitt fall, också att behöva hantera främmande miljöer och nya människor. Jag var tvungen att vara flexibel och dra nytta av min erfarenhet, samtidigt som jag skulle fortsätta vara positiv. Självklart hade jag dalar, vilket kan verka jobbigare långt hemifrån, men det fantastiska med att anpassa sig till en annan kultur är att det stärker din karaktär. Det tar tid, men desto fler utmaningar du övervinner ju starkare känner du dig.

Daglig interaktion med människor som du ser fram emot att träffa gör det så mycket roligare att gå till arbetet varje dag. För att upprätthålla god moral och motivation måste du få den energi som bra relationer på jobbet ger. Med vänner på jobbet ökar trivsel för en anställd med 50 %, enligt en enkät på Gallup. Tilliten som kommer när man har en grupp nära vänner på jobbet är också essentiell när det kommer till ett teams sammanhang och företagets succé i allmänhet.

Att flytta kan vara en ganska skrämmande upplevelse, men jag tyckte att det var en av de mest givande sakerna jag någonsin gjort, både på ett professionellt och personligt plan.
 

Bredda dina vyer

Har du turen att bli erbjuden möjligheten att flytta utomlands för karriären skulle jag starkt rekommendera dig att ta den. Att känna av nervositet och ovisshet innan du tar ett nytt jobb är hälsosamt och betyder oftast att du bara är mån om att göra bra ifrån dig.

Jag ångrar absolut inte att jag bytte land för att främja min karriär, snarare motsatsen. Nu omfamnar jag nya möjligheter och utmaningar – likväl ovissheten som följer med – eftersom belöningarna väger mer än problemen.