Den här sida använder cookies. Om du fortsätter nu accepterar du detta men du kan ändra dina inställningar här när som helst.

Behåll motivationen
när du söker arbete

motivation_vid_arbetssök_stor.jpg

Inget slår känslan som uppstår när du bestämmer dig för att söka ett nytt jobb. Du känner dig spänd inför framtiden, ivrig att ta dig an nya utmaningar och motiverad att imponera på potentiella arbetsgivare. Tyvärr kan arbetssökandet dra ut på tiden, vilket kan leda till att den känslan du hade i början försvinner och det känns mer som ett måste istället för något du faktiskt vill. Med varje motgång uppkommer fler och fler tvivel på din egen förmåga och du börjar ifrågasätta om det verkligen är rätt tid att söka nytt, eller om du borde stanna kvar på den arbetsplats du har idag.

1. Påminn dig själv om varför du söker

Vad var din första motivation till att leta efter ett nytt arbete? När det har gått ett tag och man fortfarande inte fått napp kan det vara lätt att tappa fokus och stanna kvar på det jobb man har för att det känns lättare. Påminn dig då om varför du söker – vill du ha fler och nya utmaningar, mer flexibilitet i arbetstider, börja arbeta i en helt ny bransch eller bara klättra på karriärstegen? Kanske är det så enkelt som att du vill ha en högre lön?

Oavsett vad din motivation till att lämna ditt nuvarande arbete är, glöm inte bort det. Varje gång du känner dig frustrerad med ditt arbetssökande, glöm inte varför du gör det och påminn dig själv om att den perfekta positionen kommer att komma, förutsatt att du fortsätter arbeta hårt för det. Det kan också hjälpa att skriva ned dina mål, så kan du titta över listan när du känner att motivationen sinar och du behöver en liten påminnelse om var du är på väg.

2. Hantera motgångar konstruktivt

Det är hemskt att bli nekad ett arbete som du verkligen ville ha, speciellt om du också känner att intervjun gick bra. Att känna sig ledsen är helt naturligt, men se till att inte ta avslaget personligt, och använd det istället som ett sätt att förbättra dig själv. Försök i den mån det går att få feedback från företaget om varför du inte var rätt för jobbet, och ta till dig av vad som sägs.

3. Våga ta ledigt

Med alla timmar som du lägger på att söka efter nya positioner, att fylla i ansökningar och förbereda dig på intervjuer, är det lätt att själva arbetssökandet i sig blir ett arbete. Ta ledigt en vecka och fokusera på andra saker i livet, eller använd tiden för att förbättra ditt CV. Efter ett kort avbrott kommer du ha förnyad energi och motivation för att fortsätta med ditt arbetssökande.

4. Sök stöd hos nära och kära

Att prata med familj och vänner om ditt arbetssökande kan ge dig avlastning genom att du kan prata om dina frustrationer, och få ett nytt perspektiv på saker och ting. Fick du inte svar från en arbetsplats angående en position? Kanske kan en fika med en nära vän hjälpa dig inse att arbetet inte hade passat dig så bra ändå. Ångest över en intervju som inte gick så bra som du hade trott? Kanske kan du få hjälp av någon i din närhet som har mer arbetslivserfarenhet om hur du ska göra bättre ifrån dig nästa gång.

5. Använd resurser online

Vi behöver alla lite inspiration ibland, så när du känner dig nere – försök hitta något som ger dig motivation online! Till exempel kan du titta på en Ted Talk med någon som du ser upp till, och låta dig själv bli inspirerad av deras ord.

6. Var inte för hård mot dig själv

Försök att komma ihåg vad du har åstadkommit i ditt liv så här långt, och kom ihåg hur driven du är. Ha speciellt din karriär i åtanke, och påminn dig själv om hur långt du har kommit, vilka kunskaper du har lärt dig och mängden av kunskap du har. Genom detta kommer du bibehålla en positiv inställning och inse vilken enorm tillgång du kommer vara till rätt företag – allt du behöver göra är att hitta rätt.