angle-left

Bloggar

SE: Din chef är viktigare än din titel

Varför din chef är viktigare än din titel

Att arbeta på samma ställe hela livet är inte längre ett alternativ. Hays forskning har visat att 59 procent av de tillfrågade i Storbritannien planerar att byta arbete inom de närmaste 12 månaderna, samtidigt har 57 procent av Förenade arabemiraten och 61 procent av spanska invånare sagt samma sak. För att bli framgångsrik i vår moderna tid måste du ständigt anpassa dig till nya miljöer och arbetssätt. Teknik utvecklas snabbt, och med det också våra jobb. Det är mycket viktigt att ha ett tydligt mål med sin karriär – att ha en bra chef eller mentor kan ha stor betydelse.

Chefer kommer inte bara att forma din upplevelse på bolaget, utan de kommer även att forma din karriär. Det är dem som ger dig möjligheter och de verktyg du behöver för att utvecklas. Det är därför du bör överväga mer än bara lönen och vad rollen innebär när du har fått ett jobberbjudande. Framförallt behöver du utvärdera personen som du kommer att tillbringa större delen av din arbetsdag med - din blivande chef.
 

Vad utgör en bra chef?

Först av allt behöver du förstå vad själv behöver av din chef. Vi har alla olika ambitioner och intressen, och vad jag förväntar mig och behöver från min chef är förmodligen inte  samma för dig. För att förstå vilken typ av chef du behöver måste du först veta vilken typ av ledarstil du svarar bäst på, vart du vill nå i din karriär och vad du behöver för att komma dit.

Du bör leta efter en chef som delar samma grundläggande principer och värderingar som du gör. Så medan alla har olika prioriteringar, finns det några huvudsakliga egenskaper vi bör söka efter i en chef - de tre viktigaste är:

1.    En chef som är generös med sin tid och som är snabb på att lära dig nya
       saker och ge feedback.
2.    En chef som utmanar dig och uppmuntrar dig att kliva utanför dina
       gränser.
3.    En chef som tror på dig och beviljar självständighet.

Dessa egenskaper är viktiga för att möjliggöra din utveckling, även om dem kan vara svåra att identifiera under en intervju. Lyckligtvis har jag några tips om hur man kan göra det mesta av denna korta tid som ges.
 

Våga kallprata

När man överväger potentiella chefer kan det vara smart att ordna möten som äger rum i informella sammanhang, till exempel ett kafé. Detta bör förhoppningsvis göra intervjuaren mer avslappnad och ger dig en större insikt i hur de fungerar. Låt dem inte monopolisera processen. Även om intervjuer ofta betraktas som en enkelriktad bedömning (av kandidaten), har du också din rätt att fråga tillbaka.

Du har en väldigt begränsad tid, men vid ett lämpligt tillfälle ska du försöka att få dem att berätta om exempelvis; vilka processer de har och varför de är lyckade eller vilken kundbas de har och hur de jobbar med den. Det är oftast en bra indikation på hur passionerade de är. Om det sker i ett intervjurum eller under en lunch finns det några saker du behöver hålla utkik efter:

•    Föredrar de att använda ”jag” eller ”vi” / ”vår” när man talar om teamets
      prestationer?
•    Är chefen en god lyssnare eller är de snabba på att ta tillbaka kontrollen
      över samtalet?
•    Har de tar tid före eller efter mötet att visa dig runt eller inte?

Dessa är alla små indikationer på vilken typ av ledare som du har att göra med men som är lätt kan missa om du inte är tillräckligt uppmärksam. Sättet den potentiella chefen välkomnar dig under ditt första möte är en bra indikation till hur de kommer behandla dig om du börjar arbeta på företaget.

Försök att hitta en gemensam nämnare med din potentiella chef så att ni prata på ett personligt plan och bygga en relation.Det är viktigt att du och din chef har något annat än arbete för att prata om. Kanske bör man lämna detta till efter intervjun, då du inte vill framstå som för informell.

Att bygga från grunden

Underskatta aldrig den betydelse som din chef kommer att ha för din karriär, inklusive i efterföljande tjänster. En bra chef kan fungera som handledare för resten av ditt liv, medan en dålig chef kan bromsa din karriär.

Medan var och en av oss exponerar vår professionalitet på arbetsplatsen mer och mer, är det viktigt att vi får ut något mer av detta, annat än lön och titel. För att förstå den mer uppkopplade och teknikorienterade världen, måste du ständigt utveckla och lära dig nya saker - en bra chef, och inte en jobbtitel, är din bästa chans för att lyckas med detta.