angle-left

Bloggar

SE: 9 sätt att hålla ditt arbetssökande hemligt

De flesta av oss kommer någon gång uppleva att yrkesrollen vi har idag inte erbjuder den utveckling och utmaning vi behöver, och vi kommer att inse att det är hög tid att gå vidare till nya möjligheter. När du väl har bestämt dig för att söka arbete någon annanstans, är det viktigt att du gör det diskret.

Många arbetssökande är oroliga för att bli upptäckta av den nuvarande arbetsgivaren, och det kan lätt hända om man inte är försiktig. Mer än en anställd har upplevt hur en odiskret konversation med en kollega lätt kan upprepas senare men istället med chefen. Majoriteten av alla som är anställda idag söker sitt nästa arbete samtidigt som de fortfarande är anställda någon annanstans. Tricket är att vara noggrann och söka på ett smart sätt. Glöm inte att det finns ett ”rätt” sätt att lämna ett jobb där du inte bränner några broar i processen.

Här finns nio tips på hur du håller arbetssökandet hemligt:

1. Var hemlig om du måste

Att söka nytt arbete är personligt, och bör vara hemligt för de som inte måste veta. Även om du litar på dina kollegor är det helt enkelt inte värt risken. Människan är i grunden inte illvillig, men alla skvallrar vid kaffebryggaren och det är lätt att råka säga något som var menat att vara privat.  Tillkännage inte dina planer förrän du har skrivit under ditt kontrakt, fått ett datum för att börja i din nya roll, sagt upp dig på din förra arbetsplats samt påbörjat processen för att avsluta din anställning. Och självklart – låt inte din chef få veta att du ska sluta sist av alla. När du uppdaterar ditt CV och pratar med din rekryterare, var väldigt tydlig med att denne hanterar ditt arbetssökande i förtroende, så att de förstår dina önskemål och kan respektera dem.

2. Se över dina kontaktuppgifter

Dubbelkolla kontaktuppgifterna som du har angivit på ditt CV. Använd en personlig e-mail med bara ditt namn, istället för den e-mailen du har på arbetet.

3. Sök nytt arbete på din fritid

Att snabbt och diskret se över en annons eller svara på ett mail från din rekryterare över lunchen är en sak, men sök inte efter nytt jobb när du är på jobbet. Det är inte professionellt och gör det uppenbart att du letar efter en ny anställning. Använd heller inte dina arbetsverktyg för att uppdatera ditt CV eller maila rekryteringskonsulter.

4. Schemalägg intervjuer utanför ditt arbete

Schemalägg alltid arbetsintervjuer efter du lämnat jobbet, eller använd upp semesterdagar och flextid. Förutom att det är artigt mot din chef så kan det hjälpa dig att inte känna dig stressad, och vara avslappnad på intervjun. Om du använder dina arbetstimmar för att smita iväg på en intervju kommer du bara vara nervös och oroad för att bli påkommen, och det kommer påverka din insats på intervjun negativt.

5. Var försiktig på sociala medier

När du använder sociala medier måste du hålla dina uppdateringar privata och inte dela något som kan relatera till ditt arbetssökande. Det låter kanske uppenbart, men det är ett av de mest vanliga misstagen som många begår. Se över dina inställningar, så att du inte råkar dela något som ses av din kollega – eller din chef!

6. Fortsätt vara duktig på jobbet

Att din insats på arbetet blir sämre är en tydlig varning på att ditt fokus ligger någon annanstans. Arbeta hårt för att upprätthålla din arbetsstandard, så kommer du kunna hålla det hemligt så länge som du vill.

7. Uppdatera dina inställningar på LinkedIn

Om du använder LinkedIn, se över dina inställningar för att försäkra dig om att alla i ditt nätverk inte får info om att du har uppdaterat din profil. En mängd uppdateringar och nyheter i din profil kommer naturligtvis väcka en misstanke hos din arbetsgivare, eftersom de allra flesta brukar snygga till profilen innan man börjar söka arbete. Skriv till exempel aldrig att du är intresserad av ”att hitta nya, fräscha möjligheter” när du uppdaterar din profil – använd sunt förnuft.

8. Håll på referenserna

Skriv inte in referenser på ditt CV förrän du har mottagit ett erbjudande som du är redo att gå vidare med. Detta hindrar att din arbetsgivare blir kontaktad för tidigt i processen och att du hinner prata med din chef innan de blir kontaktade.

9. Börja inte klä upp dig för mycket

Om du har bokat en intervju efter jobbet – ta med ombyte. Börja inte helt plötsligt att klä upp dig mer än du brukar, det kommer utan tvekan att avslöja dig.

Genom att ta till och använda dig av den här listan kommer du kunna gå vidare med att leta efter ny anställning i din egen takt och dessutom kunna göra det utan att dina kollegor eller din arbetsgivare misstänker dina planer.