angle-left

Bloggar

SE: 3 anledningar att överväga entreprenörskap

Mer flexibelt, högre lön och en bättre balans mellan jobb och privatliv är tre av fördelarna med frilans i finansindustrin. En följd av detta är att allt fler väljer entreprenörskapet som karriär.

Antalet entreprenörer ökar

Ny teknik som exempelvis internet och mobiltelefoni har skapat nya möjligheter för flexibelt arbetande. En studie gjord av amerikanska mjukvaruföretaget Intuit förutspådde att anställningsformen kommer att se väldigt annorlunda ut bland världens största ekonomier år 2020, då 40 % av landets arbetskraft kommer att bestå av frilansare, entreprenörer, vikarier och människor som jobbar deltid.

I jämförelse var antalet 25-30 % 2010. Finansiella tjänsteföretag använder i ökande grad entreprenörer för att fylla kompetensgap i områden som IT och internetsäkerhet.
Entreprenörskap ökar mer och mer i popularitet eftersom det har så många fördelar. Till exempel:

1. Flexibilitet och variation

Entreprenörer kan välja sina kunder och uppdrag, och byta regelbundet. De har också möjligheten att upptäcka hur företag fungerar och arbetar innan de väljer att tacka ja till en mer permanent position.

En entreprenör som jobbade på en bank berättade ”Att hitta rätt permanent plats tar mycket längre tid för mig än jag trodde. Entreprenörskapet gör att jag kan jobba sporadiskt men inte välja något som för min karriär åt fel håll.”

2. Ökad lön

De ekonomiska fördelarna är också attraktiva, särskilt när kompensationen i sektorn inte hunnit i fatt med nivåerna för de fasta tjänsterna. ”Bonusar har inte varit stora i finansindustrin under de senaste åren, så det är mycket mindre uppmuntran att jobba som fast anställd än projektbaserade anställningar.

Förutom högre lön har entreprenörer en skatt-status som gör att de tjänar betydligt bättre än de som är fast anställda. I vissa länder kan entreprenörer till och med skriva av rese- och taxikostnader och dra av dessa från skatten.

3. Förbättrad balans mellan jobbet och privatlivet

Entreprenörer kan jobba ett helt år i kontrakt eller ta ledigt när de behöver. Ökad lön kan hjälpa att bestämma huruvida man ska ta ledigt för semester, för att förbättra sina kunskaper genom studier eller bara börja med en ny hobby.

En entreprenör berättade att han tjänar ett års lön under sex månader, vilket gjorde att han under resten av året kunde ägna sig åt egna intressen.

Är du en entreprenör?

Entreprenörskap kan fungera för individen, men det beror på dennes personliga omständigheter och erfarenheter. Vissa upplever förändringar som stress. Att träffa nya människor, lära sig nya processer, och vänja sig vid nya miljöer kan vara påfrestande för många.

Det finns också stor press på entreprenörer att lära sig ett jobb bra och snabbt. Tvärt emot nya fast anställda som inte brukar bidra förrän 3-6 månader efter anställning.
Bristen på ekonomisk stabilitet kan också verka svårt. Entreprenörer har inte fördelar så som betald semester och andra företagsfördelar som försäkring och pension, dock så tjänas det lätt in på deras nettolön.

”Många kandidater välkomnar möjligheten att vara mindre involverade i kontorsdraman, och att inte ha en konstant press på sig att främja sin karriär. Istället kan entreprenörer fokusera på att göra vad de är bra på, istället för att bli distraherade med befordringar. Det finns ingen press att leverera något som vi inte har sagt att vi ska leverera” underströk entreprenören.