Blogs

SE: Hur du anställer rätt team - vid rätt tid

Många företag upplever en obalans mellan kapaciteten som behövs för att driva verksamheten framåt och den faktiska kapaciteten som finns tillgänglig. Hur bör organisationer egentligen gå tillväga för att balansera ut detta gap?

För många företag är svaret tillfällig rekrytering, man anställer helt enkelt kandidater från bemanningsföretag under en kortare period och förhoppningsvis motsvarar dem kraven som ställs under projektets gång. Det kan dock vara svårt att avgöra när du behöver ta hjälp utifrån och anställa tillfälligt och när du istället bör utnyttja de resurser som redan finns.

Här är några tips som kan hjälpa dig fatta beslutet, och försäkra dig om att du bygger ett starkt team - efter dina behov:

1. Fastställ tillfälliga lösningar som en del av din tillväxtstrategi

Om du till exempel arbetar på ett företag där ni ständigt letar efter nya kunder så kan du bestämma att x procent av personalstyrkan ska vara tillfälligt anställda. På så sätt slösar du inga resurser på ett projekt innan det är fastställt att det blir aktuellt och på så vis kan du lätt omstrukturera för att säkerställa att resurserna hamnar där de behövs som mest.

KUNDCASE
En av våra kunder hade ingått avtal med ett internationellt telekom-företag som krävde att det skulle finnas ett flerspråkigt supporteam med bas i Centraleuropa, tillgängliga för dem dygnet runt.

Företaget ville ha en test-period under några månader innan de kunde bestämma sig helt,och därför var den bästa lösningen att anställa tillfälligt med möjlighet att anställa permanent om testperioden visade sig vara lyckad, vilket den blev.

Kandidaterna tog glatt emot erbjudandet om tillfällig anställning eftersom det gav erfarenhet hos ett stort företag och dessutom en chans till ett fast kontrakt förutsatt att arbetsgivaren var nöjd med dennes insats under testperioden.

Tack vare kunskapen att alla som hade anställts till projektet var temporära, behövde kunden inte fundera på fakturering eller vad som skulle ske efter projektet, eftersom alla kandidater hade anställning hos Hays.

2. Planera

När du inleder planeringen vid året bör du ha uppsikt över de viktiga projekt som väntar och vilka resurser du kommer behöva för att slutföra dem. Försök skapa en bild av när din arbetsbelastning kommer toppa och när den kommer sjunka under året. Enklast är att utgå från hur det sett ut tidigare år. Ju tidigare du kan förutse när och vart resurser kommer behövas, desto tidigare kan du säkerställa att budgeten håller för det.

KUNDCASE
Ett stort företag vi arbetat med bestämde sig för att flytta alla sina finansprocesser till en plats då man tidigare verkat i ett flertal länder. Detta krävde extra resurser som kunde leda projektet vilket löstes bäst med bemanning då resurserna endast var tillfälliga och inte skulle behövas efter projektets slutdatum.

Kunden efterfrågade därför hjälp från våra experter med att hitta passande talanger och sätta ihop ett team av internationella specialister för projektet, samtliga tillfälligt anställda fram tills projektet slut.

3. Tänk på projektledningen

Att anställa tillfälligt är ett mycket bra sätt att underlätta resursaspekten inför ett projekt- med ökade resurser möjliggör du en större omfattning av projektet och/eller effektivisering av genomförandet.

Varje uppgift är unik och har olika prioriteringar, men allt fler företag inser fördelarna med att använda tillfälligt anställda vid behov tack vare flexibla och skräddarsydda lösningar.

KUNDCASE
En av Hays kunder inom ingenjörsbranchen hade inlett ett projekt med ett bilföretag i Tyskland. För att kunna hålla deadline var kunden i behov av femton tillfälligt anställda junioringenjörer för att stötta upp den dagliga driften.

Junioringenjörer är ofta intresserade av projektanställningar av denna typ eftersom det ger en möjlihet att på kort tid får värdefull arbetslivserfarenhet. I detta fall fanns även möjlighet att bli erbjuden parmanent tjänst hös företaget efter avslutat projekt eller eventuellt bli erbjuden tjänst hos företaget i Tyskland.

Denna bemanningslösning visade sig vara det bästa alternativet för kunden ur ett ekonomiskt såväl som tidspesparandeperspektiv, eftersom dennes behov var både omfattande och tillfälligt.

I alla ovannämnda fall, där prioriteten låg i att möta deadline, kunde kunden framgångsrikt avsluta sitt projekt genom att använda tillfälliga resurser.