Den här sida använder cookies. Om du fortsätter nu accepterar du detta men du kan ändra dina inställningar här när som helst.

Intervjutips

intervjutips.jpg


Intervjuer kan sträcka sig allt från några minuter till ett antal formella möten, ibland fler än en intervju. Intervjuprocessen ger dig chans att bevisa att du är rätt kandidat för jobbet.

Våra rekryteringskonsulter har jobbat med en rad olika organisationer som har en god medvetenhet i vad de eftersöker när det kommer till intervjuer. Nedan finner du några tips och råd för att göra din intervju till en succé.

DAGEN INNAN DIN INTERVJU

Gör din research

Ju mer förbered du är, desto mer avslappnad och bekväm kommer du att vara. Att vara oförberedd kommer att vara uppenbart i ditt kroppsspråk samt i de svar du ger. Innan intervjun är det en bra idé att samla information om det företag du ska till och försöka relatera din erfarenhet till de specifika uppgifterna för den lediga tjänsten.

Klä dig professionellt

Dress for success! Vid en intervju är det oerhört viktigt att se, agera och klä sig professionellt eftersom du inte kommer att få en andra chans att göra ett bra första intryck. Helst bör en kostym användas. Rena skor, naglar och välskött hår är viktigt.

Vi kan inte överdriva hur viktiga första intryck är. Forskning har visat att den intervjuade gör sitt första intryck åtta sekunder efter det första mötet med personen. Den återstående tiden på intervjun är till för att bekräfta det första intrycket de fick.

Planera i förväg

  • Öva på att bli intervjuad – Prata med en vän, eller kanske ännu bättre en grupp vänner och kollegor, och fråga om de kan ställa några intervjufrågor. Öva på ögonkontakt.
  • Filma dina övningar - Var uppmärksam på kroppsspråk och muntlig presentation. Försök bli av med utfyllnadsord så som "öh" och "em." Öva med hjälp av positivt kroppsspråk för att signalera förtroende, även när du inte känner det. Hitta mer information om kroppsspråk i intervjusammanhang och hur du kan använda det till din fördel.
  • Sköt logistiken i förväg – Lägg fram dina kläder, CV och anvisningar till intervjuplatsen i god tid för att undvika stress.
     

Förutse sannolika frågor

För att ta reda på vilken arbetsstil och vad som motiverar den potentiella kandidaten använder arbetsgivaren ofta beteendebaserad intervjuteknik. Tekniken innefattar många utforskande och skarpa frågeställningar. Det här låter lite skrämmande, men med lite förberedelse innan kan du känna dig säker för intervjun.

Kolla in Hays intervjufrågor här för att ta reda på vad som kommer att frågas och hur du bäst svarar på det.

UNDER INTERVJUN

Ett fast (men inte benkrossande) handslag med ett positivt leende kan göra underverk när du träffar din intervjuare. Lite småprat från receptionen till rummet där intervjun ska hållas kan också hjälpa.

Lite småprat från receptionen till intervju rummet kommer också att hjälpa dig. Dessa är de viktigaste sekunderna (inte minuter) för att göra ditt första intryck.

Kroppsspråket är också en mycket viktig del av intervjun. Försök ge intrycket att du är självsäker och avslappnad. Vi föreslår att du sitter rak i ryggen, lutar dig en aning framåt och alltid har ögonkontakt med intervjuaren. Att se ointresserad ut kommer inte att ge dig jobbet.

Om du blir erbjuden något att dricka så kan detta vara till stor hjälp. Du skulle kunna använda det som en bra ursäkt att få lite extra tid för att svara på en svår fråga.

  • Djupa andetag – Ta djupa andetag för att bli mer avslappnad, var lugn och ha fokus.
  • Slappna av – Försök att inte få ditt kroppsspråk att visa att du är nervös.
  • Öppen – Se till att du sitter i en öppen och bekväm position.
  • Luta dig – Luta dig en aning mot intervjuaren för att visa intresse.
  • Ögonkontakt – Ha alltid ögonkontakt med intervjuaren.