Den här sidan använder sig av cookies. Om du fortsätter godkänner du detta, men du kan ändra dina inställningar för cookies när som helst genom att följa "den här länken".

PLANERA DIN KARRIÄR
I FYRA STEG

Business-Plan-101-Your-Career.jpg
**Artikeln är skriven av - Alistair Cox, Hays Chief Executive

Många av oss förbereder karriärplaner som en essentiell del av arbetet. Jag blir ofta förvånad av hur framgångsrika chefer förbereder sådana planer för sina företag, men misslyckas totalt med att förbereda en för sig själva. Ingen förväntar sig att våra företag ska frodas utan planering och framåttänk, så varför skulle vi anta att våra karriärer kunde vara framgångsrika utan samma sorts planering?

Det är inte nödvändigtvis svårt att sätta igång processen dock. Starta planeringen på samma sätt som vilken affärsplan som helst. En enkel process i fyra steg kan hjälpa dig att få ner tankarna på papper.

1.

Förstå nyttan, funktionerna och värdet på den produkt du säljer. Det vill säga – dig själv. När du gör det, tänk hårt och länge på vad du vill ha i ett arbete, vad du ogillar, din personlighet och hur du kan addera värde till ett företag med din erfarenhet och dina egenskaper.

2.

Få förståelse för din marknad. Där har du dina karriärmöjligheter. Skriv ned vilka förslag som finns, tillsammans med din nuvarande anställning, och vilka egenskaper du skulle kunna lära dig för att öppna upp fler möjligheter. Undersök andra företag i din föredragna sektor och betygsätt kritiskt huruvida just dina erfarenheter kan bidra till att lösa problem. Var brutalt ärlig med dig själv, annars står du bara i vägen för din framgång.

3.

Nu har du definierat vad du erbjuder och satt det på karta, sätt också upp mål. Jag skulle börja med ett mål på tio år, och verkligen fundera på var jag vill vara då. Du kanske inser att du verkligen vill vara finansdirektör på ett stort företag. Vad det än är, våga drömma tio år framåt. Tricket är att göra det mer verkligt, genom att bryta ned målet i mindre delmål. Var skulle du behöva vara om fem år för att vara på rätt bana för tioårs-planen? För att eventuellt bli finansdirektör skulle du kanske behöva jobba som Financial Controller? Sen gör du tidsramen kortare och funderar på var du behöver vara om ett respektive två år.

4.

Till slut, förbereder du en plan. Exakt vad du ska/vill göra under nästkommande tolv månaderna för att nå framgång. Ta provokativa steg med din nuvarande chef för att identifiera lämpliga utmaningar så att du kan bredda din erfarenhet och expertis. Hitta vägen du måste ta för att få fler viktiga egenskaper som din plan kräver. Använd dina kunskaper för att sälja dig på marknaden. Detta kan vara ett elegant CV eller en professionell Linkedin-profil, som breddar ditt nätverk både i den fysiska världen och på sociala medier. Eller att värna om relationer du har med rekryterare i ditt område. Arbeta även på dina intervju- och presentationskunskaper.

Viktigast av allt är att tro på dig själv. Ha förståelse för vad du erbjuder och kan beskriva det tydligt, spendera tid på att skapa en realistisk och tydlig plan. Lägg ned tiden på att lära dig viktiga egenskaper och skaffa erfarenheter som du behöver till ditt långsiktiga mål. Det är bara du som kan författa den perfekta planen för just dig.

Lycka till!

Widget is loading comments...