Den här sidan använder sig av cookies. Om du fortsätter godkänner du detta, men du kan ändra dina inställningar för cookies när som helst genom att följa "den här länken".

Hur du hanterar
En svacka i karriären

Svacka i karriären_stor.jpg

Har du arbetat inom samma företag eller till och med i samma arbetsroll för länge, och börjar känna dig mindre motiverad på arbetet? Allt börjar kännas monotont och varje uppgift som en upprepning av den föregående. Det kan kännas som att du inte har lärt dig något nytt på ett tag, och att du inte utmanar din potential. Till slut kommer du börja ifrågasätta ditt syfte inom företaget, och i sådana fall kan du finna dig i en karriärssvacka.

I stunder som dessa är det viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera på hur du hamnade här och hur du ska komma ur det. Börja rannsaka dig själv, fundera till exempel på vad dina ambitioner var när du startade din karriär. Har du uppnått dina mål? Har de ändrats under vägen, och i så fall hur? Använd dina svar för att göra en lista över dina mål.

Att komma ut ur svackan

Sättet du tar dig ur svackan beror helt på hur just dina mål ser ut. Om dina mål handlar om att klättra uppåt på karriärstegen, undersök vilka möjligheter och positioner som finns på ditt företag. Boka ett möte med din chef och förklara varför du tycker att just du skulle passa för jobbet.

Du kanske når dina mål lättast genom olika utbildningsmöjligheter, kanske vill du byta från sälj till marknad medan du stannar på ditt nuvarande företag. Finns det kanske några lärlingsuppdrag på ditt företag eller en chans att gå på externa kurser?

Det kan vara lättare att skapa mål när man ser någon annan som har åstadkommit dem. Fundera på vilka i din  närhet som inspirerar dig. Vad gör de som du vill göra? Genom att prata med de som du ser upp till kan du vidga ditt perspektiv och få goda råd. Ungefär 75% av alla företag idag använder någon form av program med mentorer i just detta syfte, så det kan vara av värde att undersöka om ditt företag också gör det.
För att du ska komma ur svackan behöver du kommunicera dina mål till ditt företag – och tillsammans komma på hur de ska uppnås.

Våga lämna företaget

Oavsett anledning kanske dina mål inte kan mötas i din nuvarande miljö, antingen på grund av budget, brist på möjligheter eller att du helt enkelt vill arbeta någon annanstans. Är detta fallet är de värt att se över dina alternativ. Testa prata med en rekryterare eller karriärsrådgivare som kan hjälpa dig att se över vilka arbetsroller som är aktuella för dig och som främjar din karriär mest.

Om dina mål kräver utbildning, se över olika sätt att förbättra dina kunskaper. Det kan vara allt från böcker eller kurser online. Gå på olika event med föreläsare, där finns det oftast chanser att nätverka, och vem vet? Det är kanske där du hittar en mentor! Du behöver inte förlita dig på ditt nuvarande företag för att komma ur din karriärssvacka, makten ligger hos dig.

Sammanfattningsvis; när du insett att du befinner dig i en svacka är det lättare att komma ur den. Det första du behöver göra är att ställa dig själv några frågor om vilka mål du har, och nästa steg är att komma på hur du ska uppnå alla. Antingen är det ett byte i arbetsroll eller att gå med i ett mentor-program. Slutligen är det viktigt att bestämma huruvida din nuvarande arbetsgivare kan hjälpa dig förverkliga dessa strategier och om du ens vill det. Om inte, så är det kanske dags att hitta andra lösningar.