Den här sidan använder sig av cookies. Om du fortsätter godkänner du detta, men du kan ändra dina inställningar för cookies när som helst genom att följa "den här länken".

NÄR ÄR BÄSTA TIDEN
FÖR EN ARBETSINTERVJU?

bästatidenförintervju_stor.jpg
**Artikeln är skriven av Jenna Alexander, National Head of International Recruitment, Hays UK

När du försöker säkra dig själv ett jobb borde du alltid leta efter sätt att stå ut inför de andra sökanden. Ett av sätten att göra detta är att schemalägga din intervju på en optimal tidpunkt.


Självklart kan du inte välja och vraka vilken tid du vill, men många arbetsgivare erbjuder några olika tidpunkter. När det händer, så lönar det sig att ha en idé om vad dagen och tidpunkten kan leda till för konsekvenser.

Här är några saker att fundera på:
 

Veckodag

Jag skulle inte rekommendera att boka en intervju på en måndag eller en fredag. Om du redan har ett jobb, men vill därifrån, ser måndag ut som en typisk dag att boka en intervju på. Efter en helg att förbereda dina källor och kolla upp företaget – är det bäst att få processen klar med allt färskt i huvudet.

Kom ihåg att det som funkar bäst för dig inte nödvändigtvis fungerar bäst för arbetsgivaren. Intervjuaren har nog inte spenderat lika mycket tid av sin helg med att fundera över intervjun som du har. Antagligen har de laddat om för en ny arbetsvecka och är inte i fas förrän tisdag eller onsdag.

Ännu en anledning till att måndag inte är den bästa dagen för en intervju är att många av oss försöker komma ikapp med våra e-mail som kommit under helgen. Samtidigt som veckan ska planeras, ge intervjuaren en chans att komma ikapp.

I allmänhet råder jag mot att schemalägga en intervju på måndag eller fredag, eller nära en helg. Du vill minimera risken att din intervjuare är distraherad av annat.
Min personliga preferens för att hålla intervjuer är onsdagar. Eftersom det är i veckans ”att göra”-lista samtidigt som det måste ske innan helgen. Det blir ett mellanläge där båda parter kan fokusera utan att hetsa inför deadlines. Genom att hålla en intervju på onsdag känns det som jag har kontroll över min vecka. Det betyder också att du antagligen får svar innan helgen.

Tid på dagen

Morgonen är din perfekta chans att imponera på intervjuaren innan någon annan har haft chansen. På eftermiddagen kommer arbetsgivaren redan sett många kandidater som du kan jämföras med. Genom att vara först, är det du som sätter standarden.

Du kommer dessutom vara alert. Många studier visar att vi är som mest produktiva timmarna efter vi vaknat. Eftersom en intervju är din egen presentation av dig själv så vill du boka din när du är mest aktiv och elegant. Ta tiden då din kropp och hjärna är helt vaken.

Ett intressant fenomen att komma ihåg när du bokar din intervju är ”beslutsamhetsångest”. Om vi blir ombedda att fatta för många beslut under en dag, kommer vår förmåga att göra det sina.

Detta påvisas i en studie som undersökte vilken tid på dagen en domare var mest benägen att godkänna borgen. Studien visade att de fångar som kom tidigt på morgonen blev godkända nästan 70 % av tiden, medan de som kom senare bara hade en 10 % chans.

Om du vill lägga fram bra anledningar till varför just du ska bli anställd, och komma i kontakt med din intervjuares rationella och intelligenta sida istället för den som enbart reagerar, boka ett möte tidigt på dagen. Då har arbetsgivaren inte tvingats fatta alltför många beslut.

Dock ska du inte boka en intervju som är för tidig. Du vill inte riskera att varken du eller intervjuaren är sen, om du får valet – satsa på de gyllene timmarna mellan 10 och 12.
 

Klockan tio på en onsdag

Om du har sådan tur att du kan säkra en intervju kl 10 på en onsdag, så grattis – du har ett övertag över dina motståndare. Men din förberedelse och huruvida du passar för rollen är fortfarande det som bestämmer hur det går.

Gör ditt bästa med att få en bra tid, men, när den är bestämd – fokusera på målet. Det svåra är fortfarande kvar. Det krävs mer än så för att imponera på en arbetsgivare.
 

Widget is loading comments...