Den här sidan använder sig av cookies. Om du fortsätter godkänner du detta, men du kan ändra dina inställningar för cookies när som helst genom att följa "den här länken".

6 FÖRDELAR MED
ATT ANSTÄLLA TILLFÄLLIGT

6fördelarmedattanställa_stor.jpg

Det har uppstått ett behov av att rekrytera en tillfälligt anställd för ditt team, och du funderar på vilka egenskaper som du kommer behöva. Kanske har du ett stort projekt på gång där du behöver en medlem till, eller så har en nyckelperson i ditt team gått på föräldraledighet.

Den anställde som närmar sig ledighet kan ha många år av erfarenhet och dessutom ha specifika kvalitéer som är svåra att ersätta. Om du rekryterar för en permanent ersättare gör du rätt i att leta efter en med exakt samma kunskaper, men när du rekryterar tillfälligt kan det vara svårt att förvänta sig.
Att anställa tillfälligt kan ge många fördelar – några kommer jag beskriva nedan – och det är inte bara att de kallas ”tillfälliga” som de skiljer sig från permanent anställda. De är en användbar lösning för arbetsgivare som vill navigera sig igenom övergångsperioder eller styra ett företag i en ny riktning.  Att skapa en förståelse för det här, och specificera exakt vad du vill få ut av en kandidat, i form av krav och förväntningar – är nyckeln till att få ut så mycket som möjligt av tillfälligt anställda.

Revidera dina krav

På senare tid har man kunnat se en trend där ett företag förväntar sig vissa saker från en tillfälligt anställd och känner att de inte tillför så mycket som företaget trott. Om ett team ofta blir ombett att hitta delvis kvalificerade finanskandidater till krav som ofta ställs på sådana som är permanent anställda kommer det bli svårt. Att anställa temporärt och att anställa permanent är två helt olika processer, där du borde göra två helt olika profiler att söka efter. Utmaningen i detta scenario skulle vara anledningen, om du vill täcka upp under kort sikt för ett kritiskt projekt eller en övergångsperiod, varför skulle du anställa någon som kommer be om ledigt för studier och tentor? Det skulle vara att föredra att tänka om, och se om du kan rekrytera någon som är kvalificerad och som inte har några studieåtaganden, utan kan gå fullt in på det jobb du vill ge dem. Under den tiden kan du rekrytera den som är delvis kvalificerad för att få in långsiktiga kunskaper på din avdelning.

När du anställer permanent eller på lång sikt, vill du nog prioritera personlighet, som en lojalitet till din verksamhet och den femårsplan som företaget har. Detta är inte lika viktigt när du anställer på kort sikt.
Den senaste uppdateringen från Hays Global Skills-index visade att det finns en stor kompetensbrist i flera av världens ledande ekonomier. Speciellt när det gäller jobben inom vetenskap, teknik, ingenjör och matematik. Företag från Storbritannien till Spanien till USA har alla samma problem att hitta kompetenser som krävs för högt uppsatta jobb. Denna brist på kunnig personal gör att lönerna ökar avsevärt, och likaså konkurrensen. Därför måste du se till att – mer än någonsin – du anställer rätt första gången.

Att förstå vad som gynnar ditt företag

Specificera jobbet på vad du faktiskt behöver, och bygg upp ansvarsområden runt det. Det är egentligen inte nödvändigt att din kandidat har en detaljerad fem-årsplan eller ett brinnande intresse för att få unika kvalifikationer, och aktivt studerar samtidigt som ett projekt eller en uppgift behöver göras. Prioritera dina affärsbehov, och du kommer få en bättre matchning av din konsult samt ett bättre urval på duktiga och relevanta kandidater att välja mellan. Om du har en position du behöver fylla på kort sikt så finns det många fördelar med att anställa någon tillfälligt. För att bättre förstå vilken roll denne spelar, och vad de kan betyda för ditt företag, finns sex huvudsakliga fördelar:
 

1. Minskade arbetskostnader 

Tillfälligt anställda är, som hörs på namnet, en tillfällig lösning och kräver sällan en årslön som tär på din budget. Inte heller behöver du lägga pengar på utbildningar och utveckling, eftersom de endast kommer gynna ditt företag under en kort period.

2. Kortare anställningsprocess

Processen när man anställer tillfälligt är en mycket snabbare, och det borde det absolut vara! Detta beror dels på att du endast anställer baserat på tekniska färdigheter för att leverera något specifikt, och behöver inte lägga allt för lång tid på att anpassa personen till företagets miljö.

3. Omedelbar påverkan

Tillfälligt anställda är vana att ansluta sig till företag under en kort period, och bör veta att de behöver göra ett intryck på en gång. Var trevlig, men glöm inte att du inte behöver spendera veckor med att bekanta dem med arbetsmiljön, presentera dem för alla anställda, eller träna upp kunskaperna för alla olika system. Absolut ska alla känna sig välkomna, men de kräver inte samma tid och investering som dina permanent anställda.

4. Nya perspektiv

Ibland krävs det bara en utomstående för att förändra hur ett företag fungerar – till det bättre. Ofta blir vi så vana vid våra jobb att vi inte ser skogen för alla träd. Ju fler du anställer tillfälligt, desto fler nya perspektiv får du.

5. Högutbildade med specialistkunskap

Tillfälligt anställda har oftast en mycket specifik kunskap och är vana att utföra specialistprojekt. Att ha en välkvalificerad i sitt team kan verkligen hjälpa dig att driva företaget framåt.

6. Flexibilitet

Den kanske mest kända fördelen med tillfälligt anställda är att dem är flexibla. De tillåter dig att svara på marknadens behov och krav när de förändras. De är vana vid att arbeta på olika platser, för olika personer och under olika tidsperioder. Dessutom, när du anställer någon tillfälligt på ett jobb kan du utvärdera om den funktionen skulle behövas på lång sikt. Då har du en kandidat redo, förutsatt att den är intresserad.  

Det handlar inte om att nöja sig med näst bäst

Man ska absolut inte nöja sig med vad som helst på en tillfällig anställning. På Hays kan vi stolt erbjuda kandidater med nyttig erfarenhet och bra förmåga. Och det är så vi fyller 1000 jobb världen över – varje dag. Vad tydlig med dina behov, och realistisk i dina förväntningar så kommer du hitta rätt.

En sista tanke

En fråga du borde ställa dig någon gång under processen är: Hur länge har jag råd att vänta? Vi vet alla vilka negativa effekter som kan uppstå i en verksamhet när man inte har rätt människor på rätt plats, och saknar kompetensen för att driva företaget framåt.

Kom ihåg nästa gång du insisterar på att ha en tillfällig kandidat att matcha kraven med en som skulle anställas permanent, att mycket tid kan gå förlorad. De måste inte ha en bock i varje ruta som en permanent bör ha, kompetensen och kvalitén finns där ändå. De som blir anställda tillfälligt har mycket att erbjuda ditt företag, ambition, flexibilitet och en vana i att kompromissa. Att förstå detta och göra en mall för vilken roll du vill fylla och vem du vill fylla den med kommer hjälpa dig att få ut som mest av dem när de ansluter till ditt företag.