Den här sida använder cookies. Om du fortsätter nu accepterar du detta men du kan ändra dina inställningar här när som helst.

Fem frågor till rekryteraren

Hays delar med sig av sin expertis om marknaden för alla jobbsökande i branschen. Här kan du få goda råd om vad företagen oftast söker och andra bra karriärstips från vår seniora rekryteringskonsult inom bygg & fastighet.

hays_.JPGKan du urskilja några nya trender inom jobbsökande i dag?
Att såväl företag som kandidater idag är mer aktiva på sociala medier som komplement till mer traditionella jobbsajter. Oavsett om vi är aktivt arbetssökande eller inte, är vi måna om att aktivt bygga våra nätverk.

Hur gör man som jobbsökande för att utmärka sig med sin ansökan?
Anpassa din ansökan efter den specifika tjänsten och bolaget istället för att använda en generell. Var noga med detaljer, visa att du är påläst om bolaget och undvik klyschor.

Vad tittar rekryteraren på först efter i en ansökan?
Första intrycket är inte definitivt, men det påverkar. Det märks tydligt om en ansökan är genomarbetad eller inte. Var tydlig, konkret och rikta din ansökan mot den aktuella tjänsten. Tillsammans med ett välskrivet cv ökar det dina chanser i processen.

Vilka är de vanligaste felen som jobbsökande gör när de söker en utlyst tjänst?
Ett välskrivet cv som beskriver kandidatens arbetsuppgifter och ansvar kan användas till att söka flera tjänster. Däremot är det värt att lägga tid och kraft på en för tjänsten anpassad ansökan. Det märks ofta tydligt när kandidaterna återanvänder samma ansökan till flera olika tjänster eller inte har läst hela annonsen. Undvik att ha med irrelevant information och var noga med att lämna rätt kontaktuppgifter.

Vilket är ditt bästa tips till den som söker jobb?
Ha koll på vilka tjänster du har sökt och var professionell redan vid första kontakten. Lägg kraft på en genomarbetad ansökan och cv. Var noga med skriva ditt cv i omvänd kronologisk ordning. Se till att ha en uppdaterad profil på LinkedIn. Nätverka, för en öppen dialog och dra nytta av rekryterarens branscherfarenhet.